Nyitvatartás: H-P: 10-18 | Sz: Zárva | V: Zárva

0
0

Hírek

Garmin Descent MK2/MK2i

Selmeczi Dániel búvár, természetfotós

Amikor még a múlt században ismerkedni kezdtem a búvárkodással, szerencsésnek mondhattam magamat, hiszen a modernkori búvár komputerek már léteztek. A piacot 2 fő gyártó uralta, a finn SUUNTO és a svájci UWATEC. Szinte nem is nagyon létezett más komoly gyártó, természetesen voltak próbálkozások de átütő sikereket nem igazán értek el.

Én személy szerint a SUUNTO-nál tettem le voksomat és nagyon hosszú ideig hű maradtam a márkához, nagyon sok típust kipróbáltam az évek alatt, levegőintegrált, kézi, óra típusú, rádiós jeladóval, stb. Talán mondhatom, hogy ismerem márkát J. Azonban minden típusnak voltak valahogy hátrányai vagy komprumisszumot kellett kötni, talán ezért is keresgéltem a különböző típusok között. A végén egy óra típusú D9 et használtam hosszú évekig, aminek a korlátaival megpróbáltam együtt élni. Azonban ezek a komputerek egy céleszközök voltak, amiket csakis merülésre terveztek célirányosan, aminek voltak természetesen előnyei, hogy ezt a legtöbb esetben mindig is tudták teljesíteni, azonban bármi másra használhatatlanok voltak. Az év nagy részében a fiókban hevertek, azaz legtöbb esetben max. 1 hét - vagy aki már több búvár túrán vett részt, azoknál is 2-3 hét - volt az átlagos éves használat. Az árát tekintve mondhatom talán azt, hogy ez így meglehetősen luxus. Ilyen kevés használat mellett még az elem probléma jött elő, tehát utazás előtt ajánlatos volt szakszervizbe vinni elem cserére. Szóval talán mondhatom, hogy macerás volt némileg. Emlékszem, amikor először le tudtam tölteni a számítógépre a merülési profilt és adatokat a 2000-es évek elején, határtalan boldogságban voltam. A probléma azonban az, hogy még kb. pont ugyanígy néz ki ez a rendszer: spéci külön megvásárolható kábel, buta program, egyszerű pont mátrixos kijelző, fura menürendszer jellemezte ezeket a búvár eszközöket. Ami a legfurább, hogy komoly innováció, újítás nem történt kb. 20 év távlatában. Azonban a digitális világ komoly fejlődésen ment keresztül, sokkal komplexebb eszközök jelentek meg. Gondoljunk csak a telefonokra! Pár éve az amerikai GARMIN cég - aki komoly múlttal rendelkezik GPS technológiában és óragyártásban is évtizedes tapasztalata volt - úgy döntött, beszáll a búvár komputer piacra és kihozta a Garmin Descent Mk1 típusú első generációs komputerét. A most bemutatott már a következő generáció, azaz a Descent MK2.


Merülési funkciók:
Az óra fel van készítve levegős, kevertgázos (O2 és He is), nyílt és zárt rendszerű újralégzőre is, tehát minden ma ismert merülési típusra. Egy 280*280 felbontású, 35.5mm átmérőjű, színes háttérvilágított, nagyon jól látható kijelző kapunk, 5 db elektronikus gombbal. Merülési módban egy előre meghatározott nélkülözhetetlen információkat tartalmazó oldallal indul, azonban lehetőségünk van különböző adatok megjelenítésére és testre szabására. Úgy mint: vízhőmérséklet, pulzus szám, levegőfogyasztási adatok, max. mélység, pontos idő, töltöttségi állapot és még sok egyéb. Ezen oldalak között a kijelző dupla koppintásával tudunk váltani a merülés alatt. A merülési adatok és statisztikák pedig a GARMIN DIVE applikációba szinkronizálódnak. A szokásos diagramokon és adatokon kívül olyan extrákkal, mint a világtérképen ellátott GPS alapú beugrási és kilépési pontot, minden egyes merülésről. Nem mellesleg a telefonunk lesz az új elektronikus merülési naplónk. Víz alatt minden értesítésről és figyelmeztetésről kapunk hang és fényjelzést, valamint vibrációt, sőt szöveges információt, nem mellesleg ezt magyar nyelven az egész menürendszerhez hasonlóan. Még a közelben ólálkodó cápákat is jelzi! (Na jó vicceltem).

Akkumulátor
Akkumulátorral rendelkező készülékeknél mindig a nagy kérdés: mennyit is bír? A régi órámnál mindig szükséges volt egy tartalék mert még friss elemmel sem bírt ki egy tengeren töltött hónapot. Így én örömmel akár naponta is töltöttem volna ha erre lehetőség lett volna. Természetesen ez sok dologtól függ, de talán pár adat, ami alapján tájékozódhatunk. Egy merülés alatt kb 2-3%-os töltöttség vesztés. 1 hét folyamatos használat során, ami nem csak a merülésre értendő, még nem kellett feltölteni. Szóval Én azt mondanám, nagyon vigyázzunk a töltő kábelre mert olyan ritkán fog kelleni hogy könnyen elkeverhetjük! J

Kompasz
A merüléseim nagy részén nyíltvízi zátonyokon merülök, nagy távolságokat úszom, esetenként scootert használok, hogy komplexebb képet kapjak a zátonyról. Számomra fontos az iránytű és használom is, hogy éppen hol tartok a zátonyon. Vagy éppen eddig egy soha nem merült zátonyon melyik lehet az ideális hely a merülés megkezdésére. Amikor a digitális iránytűk bekerültek a komputerekbe, nagy örömömre szolgált, hiszen egy dologgal kevesebb dolgot kell magammal vinnem. Ezt csak a felszínen gondoltam így, az első merülés után rá kellett jönnöm, hogy ez egyszerűen nem működik. Így maradt hű társam a hagyományos kompasz. Azonban gondoltam, hogy újra megpróbálom, hogy kb. 10 év alatt mi változhatott. A legnagyobb meglepetésemre egy használható és egy szuper pontos iránytűt kaptam. Irányokat tudok beállítani, 2 gombnyomásra 90 fokokat tudok fordulni mindkét irányban. Pont ahogy elvárnám hogy működjön, így az első merülés után, Nyugdíjaztam régi öreg mechanikus iránytűmet.

Gázváltás
A készülék alkalmas levegő, NITROX és Helium alapú légzőgázok kezelésére. 12 db különböző gázt tudunk beállítani és ezeket el is tudjuk menteni. Azonban egy érdekes lehetőséget is kínál az MK2: víz alatt is tudok gázt váltani. Jó-jó, ilyet láttunk már, azonban egy új gázt is hozzá tudok adni a víz alatt. Ez azért érdekes, mert ha elfelejtenénk átállítani a komputert az aktuális légzőgázra, akkor megtehetjük és nem kapunk nem valós dekompressziós adatokat. Vagy ha extrém helyzetben olyan légzőgázt kell használnunk a víz alatt, ami nincs előre konfiguralva, például ha a társunknál más legzőgáz van, vagy dekompressziós állomáson kell lélegeznünk egy adott palackból.

Levegő integráció
Megoszlanak a vélemények a vezetéknélküli nyomás továbbításról. Én évekig használtam elsősorban kényelmi szempontokból. Hiszen fotózás közben sokkal egyszerűbb volt ellenőriznem az órámon, mint lenyúlni, kiakasztani és vissza a hagyományos manométert. Azonban sokszor a párosítás kínszenvedés volt, nyugodtan mondhatom, hogy megbízhatatlanul működött. Erősen merítette az órát, amiben ugye nem lehetett a tengeren elemet cserélni. Szóval szerettem is volna használni, de minden volt, csak jó nem. Viszont mondhatjuk, hogy itt egy komoly szintlépés történt. Az egyik legfontosabb újítás az információtovábbítási technológia. Ami a felszínen ANT+-on történik, víz alatt pedig SONAR technológiával. Egy órához 5 db különálló jeladót tudunk csatlakoztatni, és ami különleges, hogy ha egy búvár csoportban vagy a társunknak is van ilyen jeladója, akkor az óránkon nyomon követhetjük a többiek pillanatnyi nyomását is. Ezt kipróbáltam és hihetetlen jól működött: legalább 20 méteres távolságból is folyamatos volt a kapcsolat. Közel 50 merülés alatt egyszer sem volt jelvesztési problémám. A menüben 3 fokozatban tudjuk a jeladó teljesítményét állítani. Adatként kapunk felszíni levegő fogyasztási adatot (SAC), hátralévő légzőgáz mennyiségét az adott mélységben (ATR), gáz mennyiségi változást (RMV). És ezek végre valós adatok, hiszen be tudjuk állítani a palack térfogatát a menüben. Erre a régebbi levegő integrált komputerekben nem volt lehetőség! Az órán tudom ellenőrizni a jeladóban lévő elem állapotát, ami szintén nagyon hasznos és eddig nem volt ilyenre lehetőség. Gyári adat szerint 100 óra merülésre tervezték az elem kapacitását. Tapasztalataim alapján végre az első jeladó, ami úgy működik, ahogy kell!

További funkciók:
Megbizonyosodtam arról, hogy a Descent MK2 valóban egy új, 21. századi búvárkomputer minden szempontból. Talán felrázza a többi komputer gyártót is, hogy az idő és a technológiai fejlődés rohamos és talán lépést is kellene tartaniuk vele. Azonban ez egy dolog, végre kapunk egy olyan órát, amit nagyon sok minden másra is tudunk használni a búvárkodáson is kívül. Ez bizonyára kitölteni egy sokkal hosszabb cikket ezért csak néhány kiragadott téma. Kapunk egy komplett okos órát, amiben az üzeneteinket, hívásainkat, naptárbejegyzéséinket és minden értesítést a telefonunkról tudunk kezelni (androis és ios is). Véroxigén mérés, pulzus mérést (víz alatt is), lépés számlálás, feltöltött világtérképet, zene lejátszót, hőmérséklet információt, napkelte és napnyugta adatokat, alvás diagnosztikát és még sorolhatnám. Egy teljes multisport órát, futáshoz, kerékpározáshoz és még sok - sok egyéb tevékenységhez. És amennyiben nincs nálunk készpénz vagy bankkártya, a GarminPay-nek köszönhetően még fizetni is tudunk vele.

A Garmin MK2 ahhoz hasonló élményt ad, mint amikor a megszokott régi Nokia telefonokhoz képest megjelent az első okostelefon. Ha egyszer elkezdjük használni, nem fogjuk levenni szinte soha többet. Ja és még a búvárkodásnál sem kell másra cserélni!

forrás: https://www.garmin.hu/blog/garmin-descent-mk2mk2i

Nyitvatartás: H-P: 10-18 | Sz: Zárva | V: Zárva

1077 Budapest, Király u. 81. | Tel: +36 (1) 342 6135 | info@szenteltviz.hu

Kosár
    Összesen bruttó : 0 Ft

    Bruttó 50 000 Ft vásárlási érték felett a szállítás ingyenes!

    Kedvenc lista
      0
      0

      Elérhetőségeink

      1077 Budapest, Király u. 81.
      Tel: +36 (1) 342 6135

      Nyitvatartás:
      H-P: 10-18 | Sz: Zárva | V: Zárva info@szenteltviz.hu